Solpaneler lönar sig bra

Det finns en hel del pengar att tjäna på att investera i solpaneler. Hur snabbt en investering i solpaneler kan räknas hem hänger främst samman med solcellsanläggningens kostnad och det aktuella elpriset.

Men även andra faktorer spelar in. Till exempel finns investeringsstöd och skatteavdrag.

Bra investering ett viktigt skäl

Om vi ser till alla de drygt 250 solcellspionjärer runt om i Sverige som Jonas Nordström, som är initiativtagare till Solenergiprojekt.se, hjälpt  att bygga solpaneler på sina hus så anser en övervägande majoritet att miljöhänsyn och bättre ekonomi är de två viktigaste skälen till att de skaffat solcellsanläggningar.

MEN – enligt en undersökning som KTH har gjort, så är det största argumentet MOT att skaffa solceller, också ekonomiska. Eller rättare sagt, man TROR att det är dålig ekonomi i investeringen. Fast det var ju inte sant….

 

Investeringen varierar med takytan

En investering i solceller ger normalt en avkastning mellan 5 – 8 procent, ibland mer. Den möjliga investeringen varierar med takytan men rör sig oftast runt 100.000 kronor. Bäst blir investeringen om du är med i ett gruppinköp, eftersom priset då blir lägre på anläggningen. Vi har gjort en intervju med Dennis som deltog i ett gruppinköp i Valsätra i Uppsala. Den återfinns i Projektblad 3.

Solpaneler lönar sig oavsett elpris


Det finns de som spår att elpriset kommer att vara 20 öre per kilowattimme 2020 medan andra bedömer att det kommer att ligga på 50 öre. Solpaneler lönar sig dock oavsett.
Göran och Agneta Pettersson investerade i solpaneler och så här säger Göran om investeringen: ”Den ger betydligt högre avkastning än om vi låtit pengarna vara på banken”. Intervjun återfinns i sin helhet i Projektblad 2.

Bästa huvudkudden – miljövänlig el

En solcellsanläggning är förstås inte bara viktig på grund av att det är en riktigt bra investering utan också på grund av att man på så sätt bidrar till ett bättre klimat och en mer miljövänlig planet.
Björn Berglund som byggt solpaneler på sin villa i Bromma säger så här:
”Nu kan jag också sova riktigt gott om natten. För den bästa huvudkudden är miljövänlig el.”

Arrangera ett möte

Vill du arrangera ett möte om fördelarna med solpaneler och gruppinköp? Kanske i samband med att villaföreningen har årsmöte eller som afterwork på jobbet eller som ett informationsmöte i föreningslokalen? Jonas Nordström kan hålla kostnadsfria föredrag på en till två timmar. Ring eller mejla honom om du har frågor eller vill boka för medverkan vid ett möte.

Gå vidare

Läs om Björn och Ylva som byggde solpaneler i Bromma
Ta reda på hur många solpaneler som ryms på taket
Sänk priset – var med i gruppköp av solpaneler