Solcellsbidraget höjs till 30% och budgeten ökas till nästan 1 miljard per år!

Jonas Nordström, projektledare och initiativtagare till Uppsala Solenergiprojekt, är mycket nöjd över Regeringens satsning.

”Fantastiskt. Nu kommer fler privatpersoner enklare kunna ta beslut om att installera solpaneler på taket. Många frågar om varför det är så lång kö och hur långt pengarna kommer räcka. Det är bra att dessa frågetecken nu rätas ut.”

– Enligt Dagens Nyheter så höjs till 30% från dagens 20% och den totala summan som delas ut till länsstyrelserna årligen höjs till ca  915 miljoner kronor per år, berättar Jonas.

Uppsala Solenergiprojekt har vi redan hjälpt över 200 hushåll att installera solceller, och man hjälper även till att söka bidraget. (se artikel i UNT, Maj 2017)

– Tyvärr är blanketterna för solcellsbidrag, elcertifikatsanmälan och bygglov väldigt krångliga att fylla i. Vi har ju gjort det 200 gånger nu så för oss går det fort, men det är en bromskloss för många. Vi kan ju hoppas att ansökningsförfarandet också görs lite enklare nu, säger Jonas.

Med den utökade stödnivån finns alla förutsättningar för att öka utbredningen av solenergi på villa-taken i Sverige. I Uppsala Solenergiprojekt har man som mål att 2020 villor ska ha solceller på taket år 2020. Förutom att det är enkelt att komma ihåg, så skulle det faktiskt motsvara 1/3 av kommunens mål om 30MW solel til 2020. Hittills så har projektet installerat ca 1.5MW solceller.

– Jag uppmanar alla som är intresserade av att starta ett lokalt solenergiprojekt att kontakta mig, vi vill gärna sprida Uppsala-Modellen till andra ställen i Sverige, avslutar Jonas.

Läs mer:

Dagens Nyheter – Bidragen till solceller höjs

Ny Teknik – Han utmanar alla att bli solcellsägare

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *